Southwestern College Info Tech

_0001s_0004_Southwest College ITB
_0012s_0001_Southwest College ITB
_0012s_0000_Southwest College ITB
_0012s_0002_Southwest College ITB
_0001s_0003_Southwest College ITB
_0001s_0005_Southwest College ITB
_0001s_0001_Southwest College ITB
_0001s_0002_Southwest College ITB
_0001s_0000_Southwest College ITB
_0012s_0005_Southwest College ITB
_0012s_0004_Southwest College ITB
_0012s_0003_Southwest College ITB
_0001s_0004_Southwest College ITB _0012s_0001_Southwest College ITB _0012s_0000_Southwest College ITB _0012s_0002_Southwest College ITB _0001s_0003_Southwest College ITB _0001s_0005_Southwest College ITB _0001s_0001_Southwest College ITB _0001s_0002_Southwest College ITB _0001s_0000_Southwest College ITB _0012s_0005_Southwest College ITB _0012s_0004_Southwest College ITB _0012s_0003_Southwest College ITB

Southwestern College Info Tech Building

Largo is nearly complete with the Information Technology Building located on the east side of the Southwestern College in Chula Vista, CA. The project is 16,400sf and includes offices, a classroom, data center, network spaces, and a help desk. The data center will provide dedicated storage as well as space for instructional and informational staff. In addition to the facility, the project scope includes landscape and hardscape site improvements, and new surrounding sidewalks that improve pedestrian circulation and accessibility.

The most striking architectural feature are 20ft tall tilt-up concrete walls along the north and east facades. What makes this tilt-up project unique is the ‘pillowed’ texture created by applying five different slab thicknesses and three different textures to select panels. Typical pillows are 2ft wide by 4ft 9in tall with either a smooth, light sandblast or heavy sandblast texture application. Revealed sections of the wall panels range in depth from 8in to 11in with five of the 16 tilt-up panels receiving the heavy pillow effect.

Quality control was a top priority on this project to produce the client’s desired outcome. Craftsmen took extra care not to leave hammer marks on the plywood and to avoid unsymmetrical plywood seams. Place and finish teams also took extra care to ensure all panels were clear of debris before and during concrete placement. To accommodate the different thicknesses of form liner, a reveal up to 3in tall (deep) separates each pillowed section. To prevent the reveals from reading into the finished product all cuts were beveled to maximize the visual effect of each pillow. Table saws were used to back-cut a 22 degree angle on the HDO plywood form liner in order to ensure a tight seal and quality product after stripping.

Location: Chula Vista, CA

Market Sector: Education

Levels: One level above grade.

Gross Sq. Ft.: 16,480gsf

Complete: December 2021

Client: Southwestern College

Architect: Gensler

Engineer: Miyamoto International

Share: