345 4th Street Tops Out

The eight level commercial office development on 345 4th Street topped out in San Francisco this month with GC Stoer Construction. The building will be occupied by WeWork, one of the leading space-as-a-service platforms providing flexible real estate options to businesses of all sizes. Designed by Stanton Architecture and DCI Engineers, the building provides 50,000sf of office space and retail storefront at street level. Located in the South of Market (SoMa) District, the downtown skyline will be visible to the north from the vegetated rooftop terrace.

By far the most striking feature of the building is the 77 ft. tall, 28 ft. wide board-formed concrete wall on the West elevation.

Illuminated inset numbers which bare the namesake of the building stand 9′ tall and run vertically down the wall with a smooth concrete finish. The wall was accomplished using shotcrete applied from the interior of the structure onto the boards and around the foam number inserts.

Linea Los Angeles Wins ACI Award for Decorative Uses of Concrete

The American Concrete Institute (ACI) gave the “Decorative Uses of Concrete Construction” award to the Linea Apartments in Los Angeles, CA. Click here to view a list of all the projects which received recognition at this years virtual event and check out the Linea project video below:

The Linea mid-rise luxury apartment complex is centrally located along Sepulveda Blvd. between Pico and Exposition in West Los Angeles. The 545,000gsf development features two levels of below grade parking, three levels of retail and commercial space starting at street level, and residential units from the podium deck up. A total of 911 parking stalls are provided for the 566 market rate and 66 affordable housing units. Residential space is spread out across one ten level and three five level structures rising from the podium. The boomerang shaped nine level structure is located toward the back of the podium and has post-tensioned slabs and a concrete moment frame with both upturned and downturned beams. The five level buildings are light gauge metal stud structures facing Sepulveda Blvd.

The 125,000sf of slab on grade area starts two levels below grade with 1,550CY of shotcrete applied to the perimeter and radial ramp walls of the subterranean parking levels. Due to rebar congestion shotcrete crews utilized a “hybrid method” to place the pilasters in the perimeter basement walls. This is accomplished by forming the pilaster with Stayform then pouring and vibrating readymix into the form without the air component. The Stayform is then removed and the surface is pneumatically applied and finished in the traditional shotcrete fashion. 14,000sf of 22’ tall decks are also featured in the podium structure where teams used Titan XL 625 posts for shoring. During the height of construction in the J-shaped shaped podium Largo had two boom pumps onsite utilizing four masts.

The podium plaza level features a landscaped courtyard with two pools and communal outdoor dining and recreation areas. The modern outdoor living space is decorated with 10,000sf of architectural board-formed concrete parapet walls and planters. The exposed concrete look is carried on to the courtyard roof deck on level ten of the cast-in-place structure, where more concrete benches and board-formed planters can be found lining another pool, a spa, daybeds and cabanas.

Designed by Van Tilburg, Banvard & Soderbergh Architects with Englekirk providing the structural engineering, the development opened during the summer of 2020. The penthouse currently rents for over $15,000/month with impressive views of the I-10 and I-405 interchange. Overall, Largo Concrete placed 53,200CY of concrete over 11 months. 73 elevated deck pours were accomplished over a 9.25-month duration averaging a pour ever 2.7 working days.

Ivy Station Wins ACI Award for Outstanding Performance in Design and Engineering

The American Concrete Institute (ACI) recently awarded the Ivy Station project the award for Outstanding Performance in Design and Engineering. Click here to view a list of all the projects which received recognition this year and check out the Ivy Station project video below:

The new development sits adjacent to the Culver / Venice Metro Line Station in Culver City, CA along Venice and Jefferson Blvd. This city-block-wide transit-oriented development is a true mixed-use project with a commercial office space, hospitality rooms and residential units with a retail plaza at street level. Each component sits atop a three level below grade, 607,000sf parking podium housing 1,538 stalls, 300 of which are dedicated to Metro riders.

The versatility of the podium is also depicted with three different building types rising from the 218,000sf plaza level lined with space for retail and food stores. The 148-room hotel utilizes structural steel while the 200 residential units are spread across wood frame. Both components are five stories tall sitting atop an elevated deck of concrete while the entire commercial building is cast-in-place concrete.

Over 23,600CY was placed for the 236,700sf mat foundation ranging from 17” to 60” thick three levels below the street. Largo utilized their own powerful City Pumps to hose the readymix hundreds of feet from the street down to the jobsite. Nearly 3,000CY of shotcrete walls were pneumatically placed around the perimeter of the basement parking levels. Interior structural walls up to 3’ thick enclose staircases and radial ramps giving pedestrians and vehicles access to the below grade parking.

At the plaza level, structural columns switch from rectangular to circular which juxtapose the angular shaped decks. Typical levels have a 13’8” floor-to-floor height with the first and fifth levels at 15’. The concrete columns, interior walls and soffits remain exposed throughout the commercial building to usher views outward to the street and plaza with a grand entrance off Venice reaching 28’5” in height. Largo worked with general contractor Bernards, KFA architects and Englekirk structure engineers to place 81,500CY of concrete over 14 months.

First Major Structural “Bubble Deck” Project on the West Coast Tops Out at Entrada in Culver City

The Entrada Creative Office in Culver City, CA is truly a unique structure combining state-of-the-art design with cutting edge engineering. The building is 13 levels tall including the roof with six levels of commercial office space above six levels of parking, one of which is below grade. The podium level is dubbed the “Sky Deck” and features a 14,000sf landscaped amenities space with a fitness center, conference room and open space for all tenants to enjoy. The 815,000gsf building along Centinela Avenue is clad in glass and metal screens with exposed concrete interior columns and walls. Drivers along I-405 will be drawn to the open-air private balconies stepping up the commercial levels on either side of the building. The rectangular office levels are rotated with respect to the lower parking floors creating a substantial corner cantilever at the west face of the building making a strong architectural statement.  The load of the cantilever deck is carried by a massive structural post-tensioned upturn beam located on the West edge of the roof.

Beneath the surface the Entrada development began with three mat foundation pours averaging 4,500CY. Two of the mass concrete pours at the elevator cores required a thermal control plan to ensure temperatures did not exceed 165 degrees during placement. Parking levels hold 1,044 stalls and 695CY of shotcrete walls line the perimeter of the basement.

Elevated decks are concrete voided slabs or “bubble decks” supported by high-strength cast-in-place columns and walls. Voids are created using hollow spheres made of recycled plastic and arranged in 8’x10’ wire mesh grid prefabricated offsite. Once on site the grids are placed on a layer of two-way rebar installed on the plywood deck with another layer of reinforcing on top. Deck pours begin by placing the first 4” to 6” of readymix to secure the voids in place before the balance of the slab is poured. Elevated decks ranged between 16” to 20” with typical levels at 18” thick.

The flat plate, bubble deck system allowed architects to maximize floor space in the building with a typical bay measuring 30’x45’. Flat decks also enhanced production flow by eliminating beams, drop caps, depressions and hanging form build up. On average Largo poured 11,000sf of deck every other day during the elevated slab duration of the project.

Overall, the voided slab construction reduced the weight of the structure nearly 30% in comparison to conventional methods of waffle slab or post-tensioned decks. This measure not only limited the seismic forces and foundation loads but also reduced the environmental impact of the project with significantly less material to transport and a faster schedule. The company supplying the voids was BubbleDeck North America.

The corner cantilever at the Sky Deck level required shoring from street level to remain in place until the 3’ wide by 10’ tall upturn beam on the roof deck was poured and stressed. All six stories of office space and the roof are suspended at this corner from this same upturn beam on the roof. The corner columns of the cantilever have continuous reinforcing from the first commercial level to the roof. This feature required the shoring removal process to be reversed with the upper levels being stripped first while checking for deflection throughout the process.

Largo poured over 47,000CY in the structure over 11 months. General contractor KRPS, Gensler architects and Saiful Bouquet structural engineers aim to have the project complete in the first quarter of 2021 making it the first, large scale structural bubble deck system on the West Coast.

4 Diller Tops Out Along El Camino Real in Redwood City, CA

Largo topped out at the 4 Diller project in Redwood City, CA this month! The 555,736gsf building is located in the heart of Silicon Valley and 35 of the 350 total units are designated as for affordable housing. The development has three levels of below grade parking which houses 441 private vehicles and 89 bikes. In addition to 2,900sf of retail space at street level the development features a fitness room, a club room and rooftop pool deck. General contractor and developer Greystar, Studio T Sqaure Architects and structural engineer Cary Kopczynski & Company aim to have the development open late 2020.

Two Residential Project Starts in San Francisco

1066 Market
The Market street development will hold 303 units and 97 parking stalls spread across 3 levels below grade and 16 levels above. Working with general contractor Swinerton Builders, Solomon Cordwell Buenz architects and Nishkian Menninger structural engineers, Largo expects to top our during the summer of 2019.

875 California
A couple miles north, the 875 California development is also being constructed with the same general contractor and structural engineer, with BDE Architecture. The building will house 44 units above 48 parking stalls on 100,000gsf. The structure will be 2 levels below grade and 8 levels above and is expected to top out during the summer of 2019.

Two CIM Group Projects Top Out in West Hollywood

Largo topped out at the 953 N. Sycamore project last week with the CIM Group in Los Angeles, CA. The development is two levels below grade and nine levels above with only the top three floors allocated to occupied space. The remaining levels of the 214,573gsf development are dedicated for parking a total of 418 cars. Designed by Lorcan O’Herlihy Architects and the BPA Group as structural engineers, the building twists away from the street as it moves up causing some of the cantilevered formwork and shoring to rest on the roof of the adjacent building.

Office Building Photos

Two blocks to the east along Romaine St., Parking Structure C Topped out for The Lot Studios around the same time. This eight level, long-span parking structure was completed in the design-build project delivery format. Largo Concrete was the general contractor self-performing the concrete place and finish and unit masonry scopes of work. The structure totals 140,790gsf and holds 398 total stalls with two elevators and two staircases. Working for the same CIM Group, the parking structure was designed by Parking Design Solutions and Ficcadenti Waggoner and Castle Structural Engineers and is scheduled to open early summer 2018.

Parking Structure Photos

ACI Charles Pankow Award for “Outstanding Achievement and Excellence in Concrete Construction” goes to the C3 Office & Parking Structure


Congratulations to the Culver City Creative (C3) team who helped us bring home the Charles Pankow, Jr. Award for “Outstanding Achievement and Excellence in Concrete Construction”! The annual award is given by the American Concrete Institute and recognizes outstanding and innovative use of concrete in construction.

About the Project:

Largo topped out at the Culver City Creative (C3) Office Tower and Parking Structure in January of 2017 with general contractor KPRS. Designed by Gensler and Saiful Bouquet, the commercial building stands seven levels tall with four mezzanine levels totaling 321,000gsf and is seeking a LEED Gold Certification. All the building concrete received an architectural finish and will remain exposed once complete. Typical levels are 14’ tall while decks with intermediate levels range from 22’ to 26’ between level seven and the roof. Six private balconies on the east and west sides of the building cantilever 11’6” out and are accessible through the large operable glass façade. Other unique structural elements include columns so large they are practically walls, aka ‘walumns’, and ring beams on the perimeter of the building at the mezzanine levels. The high-volume ceilings and available raw space allow 33,800sf decks to be easily expanded to 45,000sf with vertical and horizontal expansion options.

Access to the adjacent nine level, long-span parking structure is provided through two pedestrian bridges on the third and fifth levels allowing for private access to upper level offices. Designed by Parking Design Associates and Miyamoto International, this shear wall structure is two bays wide and will house 990 stalls across 326,741gsf. The pedestrian bridges connect to the structure on levels five and eight with the end-to-end helix structure providing 30 electric vehicle stalls and 50 bicycle spaces. The exterior features semi-opaque colored panels attached to the shear walls which refract sunlight back onto the structure creating an ever-changing façade throughout the day. All concrete on the parking structure remains exposed, including the elevator lobby. Largo poured 18,805CY of concrete in the office building and 10,874CY in the parking structure. The adjacent creative campus had to remain operational during construction and the biggest challenges came from protecting the existing parking structure and the cars inside of it.